eKonto SMART - bankovní účet zdarma?

Po dlouhé době se na trhu bankovních produktů opět objevila nabídka bankovního účtu zdarma, přičemž tentokrát se jedná o produkt Raiffeisenbanky eKonto SMART. Nevím, jak vás, ale mě při prvním zhlédnutí reklamy upoutalo …. no, spíš zbystřila mysl při informaci, že se o produktu dozvíte více na jejích internetových stránkách. Ono totiž vyvstává otázka, jaké další informace se ještě můžete dozvědět o produktu, který je nabízen zdarma? … Z logiky věci žádné.

Nicméně můj cynismus (Nebo to jsou již zkušenosti batolících středních let?) přivolal myšlenku, že to nebude jenom tak. A ejhle, bankovní účet zdarma je pro většinu obyvatel nedostižný, jelikož podmínkou „osvobození“ od bankovních poplatků se koná až při realizaci 3 odchozích transakcí a zasílání minimálně 15 000,- Kč na účet, což pro některé nedělá ani hrubou mzdu. Pokud navíc budu vycházet ze statistického šetření, které říká, že průměrného výdělku nedosáhne 60 % obyvatel, to znamená, že si měsíčně nevydělá zhruba 18 921,- Kč čistého, pak nechápu, pro koho je produkt vlastně určen.

Je pravda, že dva platy by 15 000,- Kč čistého mohly dát, nicméně je otázkou, kolik rodin má společný účet, zda oba partneři dostávají výplatu bezhotovostně a hlavně, zda jim z výplaty vůbec něco zbude, když vezmu v úvahu zadluženost domácností a exekuce na mzdy všude, kam se podíváte.

Takže jediné, co z celé reklamy můžu vyvodit je, že kromě toho, že se jedná o klamavou reklamu (což je nezákonné, ale evidentně to nikomu nevadí), která navíc vybízí neostražité obyvatelstvo k pobíhání do banky (pokud nevyužijí on-line sjednání), kde se dozví, že na službu vlastně nemají nárok. A abych byla ošklivá i na závěr, mám dojem, že se stejnou nabídkou banka již v minulosti přišla a zřejmě dokázala oblbnout spoustu lidí (Pamatuje si někdo z Vás, jak z 99,- Kč paušálu za vedení účtu udělala „změnu o 1“ a navýšila ho na 199,- Kč?), kteří však záhy prozřeli.

Ale abych byla vůči bance férová, musím říct, že takových vykutálených bank je víc. Například GE Money Bank nabízí účet zdarma při zasílání minimálně 7 000,- Kč na účet, což už je reálné, něco jiného je Citibank, která se zaměřuje na vysoké kruhy, jelikož účet zdarma nabízí při příchozích platbách ve výši minimálně 25 000,- Kč. Obdobně zvrácenou produktovou politiku má i Česká spořitelna, která Vám bezpoplatkový účet nabídne pouze tehdy, pokud měsíčně na nákupech utratíte 7 000,- Kč, přičemž platba musí být uskutečněná platební kartou. Česká pošta jde ještě dál a požaduje zůstatek na účtu ve výši 15 000,- Kč. Equa bank pro změnu nabízí účet zdarma při příchozí platbě ve výši 10 000,- Kč/měsíčně.

Když se nad tím tak zamyslím, stále nechápu, proč řada velkých či zavedených bank dělá všechno proto, aby své současné i potenciální klienty odehnala k malým a relativně novým bankám. Není to kontraproduktivní?

 

 

 

Fastfin