Daň za vyjmutí pozemku ze ZPF – trest za zodpovědnost?

Ačkoliv se o tom příliš veřejně nemluví, již nyní se na několika serverech můžeme setkat se zkušenostmi čerstvých vlastníků zemědělské půdy odsouhlasené příslušnou veřejnou správou k rodinné zástavbě, kterým novela zákona č. 41/2015 sb. o ochraně zemědělského půdního fondu (ZPF) platná od 1. dubna značně znepříjemňuje život. Důvodem je skutečnost, že abyste na ni mohli postavit rodinný dům (či jinou stavbu), musí být plánovaná zastavěná část půdy (dům, garáž, příjezdová cesta, terasa, pergola, bazén atd., tedy v podstatě celý pozemek) vyjmuta ze zemědělského půdního fondu. Za to však těžce zaplatíte, tj. i několik stovek tisíc korun, a to v závislosti na bonitě zemědělské půdy, která se naposledy sledovala v roce 1977, přičemž za 1 m2 byste měli zaplatit maximálně 1 475,- Kč. A jako bonus … od roku 2016 za prodej stavebního pozemku zaplatíte 21% daň z přidané hodnoty, o povinné výměně kotlů jako zdroje znečištění životního prostředí při odsouhlasení prolomení těžebních limitů ani nemluvě …

Chápu vládu, že se snaží ochránit zemědělskou půdu před jejím úplným zastavěním, na druhou stranu ona sama se postarala o výjimku pro český stát a veřejné subjekty jako takové, které jsou od této daně osvobozeny. Takže dálnice a mosty hyzdící krajinu a stavěné pouze pro pohodlí jsou v zájmu celé společnosti. :-> No, v mém určitě ne. Nemám problém někam cestovat o půl hodiny déle a kochat se okolní krajinou, pokud to někde jde.

Rovněž zde vzniká otázka, zda si skutečně myslí, že její zavedení odradí velké korporace k budování hypermarketů, aquaparků a dalších „prázdných“ kapitalistických výdobytků? Pokud ano, tak jsou silně naivní, jelikož pro ně bude daň z dlouhodobého hlediska pouhý pakatel – řekla bych, že na tržbách se jim daná částka vrátí dokonce již během 1 roku. Ale hlavně! Přišli s křížkem po funuse. Zemědělství je v České republice zlikvidované a tato doslova prasárna na obyvatele na celé situaci nic nezmění, protože chybí skutečná podpora pro zemědělce.

Že je vláda plná vlastizrádců, již vím a nepochybuji o tom, že je to jasné všem myslícím bytostem. Nicméně když upustím od skutečnosti, že jsou touto novelizací zákona trestáni občané, kteří se chtějí na stáři zajistit vlastním bydlením, a tím předejít současné situaci, kdy řadě seniorů nestačí důchod na nájem natož na pokrytí ostatních základních životních potřeb, a zároveň nechtějí parazitovat na státu prostřednictvím pobírání sociálních dávek, měla by se vláda alespoň zamyslet nad dopadem tohoto výplodu chorého mozku na ekonomiku.

Konečně se po nějakých 5 – 6 letech začíná dařit stavebnictví, které bylo hospodářskou krizí nejvíce postiženo, a nyní dostává další ránu, která jeho počínající růst zbrzdí. A tím samozřejmě i samotnou ekonomiku, která je na stavebnictví závislá (když se nic nebuduje, není prostor pro ekonomický rozvoj).

Takže pokud si utrhujete od huby, nejezdíte na dovolenou, protože vám na bydlení nikdo nedá, a dřete jako hovado ve 2 zaměstnáních jenom proto, abyste si mohli někdy v budoucnu (avšak dříve než v důchodu) dovolit vlastní bydlení, na které vám samozřejmě nikdo nepřispěje, a nezadlužit svoje děti, tak se můžete jít vyzvracet, protože to je to jediné, za co tady nemusíte platit.

 

 

 

Fastfin