Oživení hypotečního trhu podporuje růst ekonomiky

Přestože úrokové sazby hypoték rostou, jsou stále na přijatelné úrovni (2,08 % p.a.), a tak není divu, že stále roste zájem domácností o uzavírání hypotečních smluv, případně o jejich refinancování. Podle Fincentrum Hypoindexu bylo za letošní rok uzavřeno přes 60 000 hypotečních smluv o objemu něco málo přes 108 mld. Kč, což je o 10 % více ve srovnání se stejným obdobím roku 2013. Proto lze s největší pravděpodobností očekávat, že se letošní rok zapíše do historie hypotečního trhu jako rok s největším objemem uzavřených hypoték.

Ruku v ruce s nízkými úrokovými sazbami dochází k růstu cen nemovitostí na realitním trhu, které jsou však pro kupující stále přijatelné, a tak přispívají k oživení realitního trhu, který v době hospodářské krize utrpěl těžké rány. To se samozřejmě odráží na rostoucí zadluženosti domácností, která se oproti minulému roku navýšila o 68 mld. Kč, tj. o 5,5 %. Nicméně nelze se dívat na tento jev jako na negativní projev lidského chování, které povede k řadě osobním bankrotů a exekucím, protože vysoký podíl na zadluženosti mají právě hypoteční úvěry tvořící podstatnou část dluhu, jejichž průměrná výše se navíc rok od roku zvyšuje.

Tab. 1: výše hypoték v r. 2015

 

Měsíc

Průměrná výše hypoték

Leden

1 725 728,- Kč

Únor

1 731 248,- Kč

Březen

1 751 311,- Kč

Duben

1 783 330,- Kč

Květen

1 816 423,- Kč

Červen

1 829 483,- Kč

Červenec

1 832 976,- Kč

 

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

 


Na druhou stranu se lze na rostoucí zadluženost domácností při současném poklesu míry nezaměstnanosti dívat také jako na hnací motor české ekonomiky, která ve II. kvartále tohoto roku vzrostla o 4,4 %, kdy právě jejich výdaje přispívají k růstu zisku firem, a tím i k růstu národní ekonomiky, resp. HDP. Výjimkou není ani stavebnictví, které se významnou měrou podílí na rekonstrukci stávajících i nově zakoupených nemovitostí, které se na celkové sumě hypotečních úvěrů podílejí 61 %, stejně jako na výstavbě nových domů a bytů, které tvoří 19 % všech uzavřených hypotečních úvěrů.

Že bude tento trend pokračovat, je nasnadě, ať už kvůli nízké míře inflace, dalšímu snížení nezaměstnanosti či rostoucí minimální mzdě a mezd (platů) jako takových.

 

 

 

Fastfin