Novelizace zákona o nabytí nemovitosti – další daňové zatížení spotřebitelů

Čím dál častěji nabývám dojmu, že si stát dal za úkol, co nejvíce daňově zatížit spotřebitele, aby vyřešil svoji neschopnost v ovládání finanční gramotnosti, kterou se ohání při poukazování na permanentní zadluženost domácností. Problém je však v tom, že v jejich případě to odskáčou pouze rodinní příslušníci a věřitelé, zatímco v případě státu celý národ. O tom, jak by se stát mohl přetrhnout, aby zlepšil životní úroveň „nepřizpůsobivým“ a ekonomickým migrantům, se raději ani zmiňovat nebudu. Prostě se shodneme, že být občanem ČR platícím daně se nevyplatí a naši předci se obracejí v hrobě.

Ale k věci. Od roku 2016 má dojít k novelizaci zákona o nabytí nemovitosti (údajně nebylo zcela jasné, kdo má podat daňové přiznání a zaplatit daň; A četli dotyční zákon? Nic nejasného tam není.), dříve známé pod pojmem „daň z převodu nemovitosti“, na jejímž zaplacení se mohl prodávající s kupujícím domluvit. Buď ji zaplatil jeden z nich, nebo se na ni podíleli oba (jeden podal daňové přiznání a zároveň daň zaplatil, zatímco druhý mu na polovinu této daně přispěl).

Bohužel novelizace daného zákona striktně říká, že daň z nabytí nemovitosti musí zaplatit kupující, což však nebrání dohodě s prodávajícím, že mu o tuto daň na prodejní ceně zaplatí méně, případně mu prodávající přispěje polovinou částky. Takže se v podstatě vyřeší pouhá shnilost účastníků převodu nemovitosti, kteří se nebudou muset blíže zajímat o svoje povinnosti, zatímco ti aktivní budou „biti“.

V jejich neprospěch je také novelizace zákona o DPH, která bude nově zatěžovat stavební pozemky, v jejichž blízkosti (nebo přímo na nich) se nacházejí inženýrské sítě nebo tvoří jeden celek s funkční stavbou, 21% sazbou DPH, čímž se jejich cena navýší. Na druhou stranu si za pozemek připlatí pouze ti kupující, kteří budou pozemek nakupovat od plátce DPH, tedy firmy, nicméně vzniká otázka, zda soukromí vlastníci stavebních pozemků (zastavěných i nezastavěných) v důsledku růstu jejich tržních cen také nenavýší prodejní cenu.

 

 

 

Fastfin