Pojištění proti internetovým rizikům – ochrana nebo zbytečnost?

S využíváním internetu se pojí řada rizik, ať už se jedná o nedodání zboží z internetového obchodu nebo jeho dodání, avšak jiného, než jste objednali, či o kyberšikanu, která je spojena se sociálními sítěmi a v internetové anonymitě hojně a úspěšně bují. Proto se ČSOB Pojišťovna rozhodla obohatit pojistný trh o nový produkt, a to o pojištění proti internetovým rizikům, o které dle jejího průzkumu projevilo zájem 80 % dotázaných.

Stěžejní výsledky výzkumu ČSOB Pojišťovny

62 % respondentů má zkušenost se špatným dodáním zboží

56 % respondentů se bojí zneužití identity

29 % respondentů se bojí poškození pověsti

70 % respondentů neví, jak situaci řešit

80 % respondentů má zájem o pojištění

Zdroj: FinExpert.cz

Ačkoliv se jedná o poměrně závažný problém, který by měl být řešen, je dobré se zamyslet nad tím, zda je pojištění proti internetovým rizikům vhodným řešením či ochranou. Je zcela zřejmé, že s jeho vznikem se internetové prostředí nestane bezpečnější a ani nezabrání nekalým praktikám internetových obchodníků. Lidskou povahu obyčejné pojištění prostě nezmění. To je fakt. Stejně tak nezabrání negativním dopadům internetových útoků (zejména šikany a zneužití identity) na život poškozených, o což by se však měl postarat právní systém, který však bohužel tuto roli neplní, byť by měl.

Když se to tak vezme, tak jediným důvodem, proč si takové pojištění zřídit je finanční kompenzace za internetový útok na vlastní osobu, kterou si však zafinancujeme sami, takže opět bude oběť poškozena. Pojišťovna sice poté může vymáhat škodu po „pachateli“, nicméně když to bude nezletilá osoba, tak z ní stejně nic nezíská. Rovněž vyvstává otázka, do jaké míry se bude posuzovat nárok na pojistné plnění a jak dokáže pojišťovna zabránit pojistným podvodům, protože, co si budeme povídat, na internetu se můžeme pohybovat pod různými jmény a díky veřejnému přístupu k internetu i pod různými IP adresami.

No, uvidíme, s čím pojišťovna přijde, a necháme se překvapit. Nápad dobrý, ale z praktického hlediska zbytečný.

 

Fastfin