Podnikání jako záchrana (nejen) mladé generace před ztrátou tváře

Podnikání není snadnou ani levnou záležitostí, byť to nepodnikatelé vidí jinak. Podle nich je každý podnikatel zloděj, který nic nedělá a topí se v penězích. Bohužel skutečnost je jiná. Ano řada porevulečních podnikatelů si úspěšně nakradla, ale je jejich jen pár. Ti ostatní si své jmění poctivě vydřeli a zasloužili by respekt.

Podnikání je především o starostech, zatěžující byrokracii, časté práci od rána do večera, kontinuálním vzdělávání, sledování dění nejen v oboru, ale i v ekonomice, a především o vysokém kapitálu (bez vlastních peněz se do podnikání ani nepouštějte, pokud nechcete přijít o majetek, přitom u určitých oborů stačí jen pár desítek tisíc) a každodenním riziku krachu. Můžete si říct:  Proč tedy ti lidé podnikají? Odpověď je jednoduchá. Chtějí si zachovat svoji tvář a zároveň využít potenciál, který každý v sobě máme.

A to je také důvod, proč mladí lidé dávají přednost podnikání před zaměstnáním. Nemusí se nechat srážet na kolena zakomplexovanými nadřízenými a spolupracovníky, kteří mají pokřivený charakter způsobený lety socialismu, jež potlačoval vlastní názory a seberealizaci. Proto je také pro Čechy typická závist – úspěch druhých se prostě neodpouští, protože odráží naši vlastní neschopnost a ustrašenost. Nicméně nebudu zlá. Existuje i řada výjimek a takových, kteří mají pouze pokřivený charakter, jelikož nejsou schopni samostatného myšlení a sebereflexe.

Pro mladou generaci je podnikání také způsobem, jak si zachovat pocit svobody a nenechat druhé řídit svůj život. Nikdo vám neříká, co máte dělat a kdy, čas si plánujete podle svých potřeb, díky čemuž si soukromé věci vyřídíte během dopoledne a práci si přesunete na později. Pro ženy to znamená především vyřešení problému kam s dítětem, když je školka plná, případně jeho vyzvednutí nebo dovedení do školky. Pružná pracovní doba zkrátka na trhu práce chybí, přičemž je jen málo pozicí, kde by se nedala zavést. Bohužel chybí ochota zaměstnavatele.

Nemalou motivací je i pocit seberealizace. Co si budeme povídat, ego je ego a rádi si dokazujeme, že jsme dobří. A pokud se v průběhu času posouváte dál, pocit uspokojení je nezapomenutelný a k nezaplacení, zejména když víte, že vaše práce měla smysl a v životě jste něco dokázali. Jako bonus můžete brát seznámení se s jinými lidmi, kteří vám nezištně pomohou a poradí, když potřebujete, na druhou stranu také s lidmi, kteří vás pomlouvají a veřejně špiní jméno vaší firmy nebo nezaplatí za dodané zboží či služby. 

Podnikání je také dřina, zejména pokud s ním začínáte, protože musíte nemalé částky investovat do propagace, a to i přesto, že většinu úkonů zvládnete sami. Bez pomoci externích služeb se prostě neobejdete. Také musíte počítat s tím, že některé věci vyjdou a jiné ne, a bohužel druhá možnost převažuje. Nezkušenost s podnikatelským prostředím a účinností marketingových nástrojů vyjde draho. Na druhou stranu chybám se nikdy nevyhnete a špatná zkušenost se do budoucna stane zkušeností pozitivní.

Stále si myslíte, že podnikatelé mají vyšší příjmy za nic? Kdo nepozná, nemá právo soudit.

 

 

 

Fastfin