Využijte nízkých úrokových sazeb k investování

Dá se předpokládat, že ještě tento rok se úrokové sazby hypoték udrží na svých minimech, čímž stále trvá možnost pořídit si investici ve formě bytu na pronájem. Pokud tedy máte finanční zdroje k pořízení nemovitosti, neváhejte a jděte do toho. Nejen, že díky ekonomickému růstu, který se promítne do růstu cen na trhu nemovitostí, váš byt s postupem času získá na hodnotě, ale zároveň máte zajištěn příjem do rodinného rozpočtu.

Na druhou stranu je nutné mít na paměti, že současné úrokové sazby porostou, a tak je vhodné při stanovení měsíční splátky brát v úvahu jejich navýšení po skončení doby fixace. Výběrem vhodné nemovitosti a získáním hypotečního úvěru to však nekončí. Zřejmě nedůležitějším krokem je nalézt slušného nájemníka, který byt nebude ničit, a tím snižovat jeho hodnotu, a zároveň nebude mít problém s placením nájemného. Dobrou zprávou je také fakt, že nízké úrokové sazby, a tím i splátky, vytvářejí dostatečný finanční prostor mezi výší splátky a nájemným, který vylepší rodinné příjmy.

Ale pozor! Nenechte se zblbnout viděnou vysokého zisku a nastavte nájemné tak, aby bylo konkurenceschopné a zároveň pro potencionální nájemce finančně zvládnutelné. Jinak by se mohlo stát, že bude vlastnit byt, který si nikdo nebude chtít pronajmout, čímž vám na krku zůstane celá výše hypotéky a navíc i chátrající nemovitost.

 

 

 

Fastfin