Vydělávejte na mateřské i rodičovské dovolené

I když jste na mateřské či rodičovské dovolené, můžete rodinný rozpočet doplnit o vlastní příjmy, jejichž výše není nijak limitována, a to bez ohrožení nároku na peněžitou pomoc mateřství nebo rodičovský příspěvek.

Přivýdělek na mateřské dovolené
V případě mateřské dovolené je nutné mít na paměti, že příjem nesmí pocházet činnosti konané v rámci pracovního poměr, dohody o provedení práce nebo pracovní činnosti, ze které se odvádělo pojistné na nemocenské pojištění, z něhož je vyplácena peněžitá pomoc v mateřství. To znamená, že můžete se stávajícím či novým (druhým) zaměstnavatelem uzavřít nový pracovní poměr, který bude znít na jiný druh pracovní činnosti, než který jste vykonávala před nástupem na mateřskou dovolenou.

Například jste pracovala jako administrativní pracovník. Z tohoto druhu činnosti za Vás zaměstnavatel odváděl pojistné na nemocenské pojištění, ze kterého je Vám v současnosti vyplácena peněžitá pomoc v mateřství. Rozhodnete se, že byste mohla rodinnému rozpočtu přilepšit. Nabízejí se Vám všechny pracovní pozice s výjimkou administrativního pracovníka.

Další omezení se týká předmětu podnikatelské činnosti „nového“ zaměstnavatele, který nesmí být totožný s předmětem podnikání vašeho zaměstnavatele, pokud vám k tomu nedal písemný souhlas. Zoufat nemusí ani ženy – podnikatelky, které před nástupem na mateřskou dovolenou vykonávaly samostatně výdělečnou činnost. Tu sice samy vykonávat nesmí, ale mohou k tomu využít své zaměstnance.

Přivýdělek na rodičovské dovolené
To se však netýká přivýdělku na rodičovské dovolené. Zde žádná omezení nejsou, jelikož poskytování rodičovského příspěvku není závislé na žádné účasti na pojištění – jedná se o dávku státní sociální podpory. Jedinou podmínkou je zajištění celodenní péče dítěte, ať už formou jeslí, školky nebo svěřením dítěte do péče jiné osobě (chůva, babička apod.).

I u rodičovské dovolené platí, že práci můžete vykonávat na zkrácený, případně na plný pracovní úvazek (dohodu o provedení práce nebo pracovní činnosti) jak pro stávajícího, tak i nového zaměstnavatele, a to na stejný druh práce. U nového zaměstnavatele však platí výše uvedený zákaz, tj. shodný předmět činnosti se stávajícím zaměstnavatelem bez jeho písemného souhlasu. Ženy podnikatelky pak potěší vykonávání samostatně výdělečné činnosti osobně a zcela bez omezení.

 

 

 

Fastfin