Dluhy po splatnosti nevadí, aneb zadlužujme se dál

Nedávno ve Finančních novinách vyšel článek, respektive výsledky výzkumu zaměřeného na schopnost a někdy i ochotu splácet dluhy, které zřejmě nikoho nepřekvapí. Ano, opět se část české populace projevila jako nepoučitelná, a tak vzrostl podíl obyvatel, kteří své dluhy v čas neplatí, sice pouze o 0,17 % na 8,24 %. Nicméně i tak se jedná o několik tisíc lidí, a to napříč celou Českou republikou, takže se registr dlužníků hezky rozrostl.

Tabulka 1: Dluhy po splatnosti k září 2014 (Zdroj: Solus)

Kraj

Podíl osob v prodlení s úhradou dluhů

Jihočeský

7,63 %

Jihomoravský

6,68 %

Karlovarský

13,9 %

Královéhradecký

7,76 %

Liberecký

11,11 %

Moravskoslezský

10,15 %

Olomoucký

7,75 %

Pardubický

6,93 %

Plzeňský

8,5 %

Praha

6,83 %

Středočeský

8,04 %

Ústecký

15,23 %

Vysočina

5,49 %

Zlín

5,51 %

ČR

8,24 %

Na druhou stranu je pravda, že největší problém se splácením svých závazků mají kraje s vysokou mírou nezaměstnanosti, tudíž se ani nelze divit, že tomu tak je. Nicméně je třeba brát v úvahu, že pokud si berete půjčku, musíte se zamyslet nad tím, zda ji budete schopni splácet i v případě výpadku příjmu. To znamená, že pokud si chcete něco koupit a nemáte na to peníze ani vytvořené finanční rezervy (chápu, je nelogické si půjčovat, když máte něco našetřené, ale i to se stává), logicky nebudete mít peníze ani na splácení půjčky, tudíž se dostanete do exekuce či osobního bankrotu a následně i do registru dlužníků. I když na druhou stranu chápu, že v regionech s vysokou nezaměstnaností půjdou půjčky především na zajištění základních životních potřeb, nájemné nevyjímaje, než na spotřební věci.

Avšak prodlení se splácením dluhů se netýká pouze půjček, ale i nezaplacených telekomunikačních služeb a inkasa (voda, plyn, teplo) či již zmiňovaného nájemného. Přestože se spotřebou energií toho moc nenaděláte (když snížíte spotřebu, tak růst cen rozdíl vyváží) stejně jako v případě nájemného (pokud nenajdete levnější bydlení), s výdaji za telekomunikační služby by se něco dalo dělat. Skutečně musíte protelefonovat měsíčně 1 000,- Kč a více? Není to trochu moc za tlachání, které můžete nahradit příjemnějším a levnějším posezení s přáteli? Vážně musíte vědět o každé blbosti nebo o ní někoho informovat? Řekla bych, že ne.

I když 78 % obyvatel asi jejich finanční situace nevadí, jelikož vidí svoji finanční budoucnost optimisticky, alespoň co se týče tohoto roku, a dokonce 44 % má v plánu šetřit. Bohužel se zřejmě bude jednat pouze o jedno z nesplněných novoročních přání, jelikož 4 mld. Kč růst zadlužení obyvatel během pouhého jednoho měsíce neukazuje na plánované šetření. Nicméně to potvrzuje optimismus á la lepší zítřky. 

 

 

 

Fastfin