Firemní lékař a právo na ochranu soukromí

Je tomu už nějaký ten pátek, co je pro podniky uzákoněna povinnost mít vlastního lékaře a všechny zaměstnance povinně k němu nahánět na pravidelné prohlídky. Musím říct, že od doby co tento nesmysl spatřil světlo světa, mu nemůžu přijít na chuť. Stále mám dojem, že se jedná o neoprávněný zásah do soukromí zaměstnance, byť chápu, že u určitých profesí má prohlídka firemním lékařem význam (např. lékaři, hasiči, policisté, řidiči hromadné dopravy či transportních firem).

Zastávám totiž názor, že fyzické a psychické zdraví je čistě soukromou záležitostí každého z nás (samozřejmě s výjimkou duševních chorob apod.), a tak by kromě vlastního ošetřující lékaře nikdo neměl mít přístup k naší lékařské dokumentaci. Ano, je přístupná pouze pro lékaře a firma se o jejím obsahu nedozví. Ale jste si jistí, že tomu tak skutečně je? A má právo cizí obvodní lékař nahlížet do vaší zdravotní dokumentace bez vašeho svolení? Jistě, jdeme k němu dobrovolně, ale máme na výběr? Pokud tam nepůjdeme, přijdeme o zaměstnání. I když se musím přiznat, že já jsem se možnosti zaměstnání kvůli povinné lékařské prohlídce vzdala. Prostě do mého zdravotního stavu nikomu nic není. Naštěstí jsem si to však mohla dovolit a můj současný zaměstnavatel to nepožaduje. Vystavuje se sice riziku postihu, ale je „normální“.

Musím však říct, že řada malých podniků tuto zákonnou povinnost nedodržuje. Buď o ní neví, nebo ví a neřeší. Zkrátka čas jsou peníze a těch je v podnikání vždycky málo. Co jsem však chtěla článkem říct je, že stát by neměl vystupovat jako náš rodič a rozhodovat za nás z hlediska způsobilosti pro určitou pracovní pozici. Lidstvo sice degeneruje, ale nejsme nesvéprávní. Myslím, že každý je natolik způsobilý, aby si mohl sám zodpovědně říci, zda může určitou pozici z hlediska svého fyzického a duševního zdraví vykonávat nebo ne. A pokud se i přes nedostatečné zdraví rozhodne, že ano, je to jen a jen jeho rozhodnutí, avšak neměl by od státu ani zaměstnavatele požadovat náhradu škody za újmu na zdraví.

Takže státe, zabývej se korupcí ve veřejné správě a rozkrádáním veřejných příjmů nepřizpůsobivými (Proč je zakázané nazývat je pravým jménem? Svoboda slova už u nás nemá místo?), my si svůj život umíme řídit sami!

 

 

 

Fastfin