Povinnost platit DPH neplátci daně. Co bude příště?

Ačkoliv je již duben, tipuji, že jen velmi malý počet osob z řady IT (týká se to také studentů a nepodnikajících fyzických osob) či jiných poskytovatelů elektronických služeb (např. elektronické dodání hudby či filmů, web hostingu nebo poskytnutí autorských práv k fotografiím dodaným prostřednictvím internetu) neví, že jsou, ačkoliv nejsou povinni se registrovat k dani z přidané hodnoty, plátci této daně, i když jen za předpokladu, že tuto službu poskytují nepodnikající fyzické osobě členského státu EU tedy i ČR. Avšak vzhledem ke globálnímu propojení internetové sítě, je to v podstatě každý poskytovatel elektronických služeb.

Že jo to postavené na hlavu, je myslím každému jasné. Pokud už musí platit DPH i nepodnikající osoba, případně podnikatel avšak s obratem do 1 mil. Kč (tedy bez povinnosti registrovat se k dani), vyvstává otázka, za jaké další služby či zboží se staneme nedobrovolnými plátci daně z přidané hodnoty. Jistě, elektronické služby jsou dobrý byznys, kterým protékají peníze, ale pokud je neposkytuji jako podnikatel s obratem nad 1 mil. Kč, stát by neměl mít právo ode mě vyžadovat platbu DPH. A nahlížet na tento počin pozitivně neovlivní ani jeho snaha usnadnit těmto osobám výběr daně prostřednictvím zřízení tzv. Mini One Stop Shopu (MOSS), jehož úkolem je vybrat daň z přidané hodnoty a následně ji odvést do zemí dle bydliště příjemců poskytovaných elektronických služeb.

To znamená, že pokud např. IT prodá software do Polska fyzické (nepodnikající) osobě, tak by měl polskému finančnímu úřadu odvést DPH vypočítané dle jejich daňové sazby, což by ovšem vyžadovalo zaregistrovat se u tamního finančního úřadu. MOSS mu však umožňuje, že se nebude v Polsku registrovat, ale pouze vypočte DPH podle polské sazby daně, kterou následně odvede českému finančnímu úřadu, který ji pošle do Polska. Přičemž daňové přiznání bude muset IT podávat každý čtvrt-rok.

S příchodem této novinky se tak stále ptám, zda má podnikání či jakákoliv (byť příležitostná) výdělečná činnost v České republice smysl, když jsou nám neustále házeny klacky pod nohy, zatímco nemakačenkům, kriminálníkům a jiným pochybným živlům dotován pohodlný a bezstarostný život. 

 

 

Fastfin