Nový hospodářský růst české ekonomiky?

O vývoji české ekonomiky se toho od dob hospodářské krize, která plně vypukla v roce 2008, napsalo hodně. Média nás neustále masírovala tím, jak se česká ekonomika propadá, jak jsme na tom všichni špatně, roste nezaměstnanost, krachují firmy atd. atd., prostě cíl vyvolat blbou náladu ve společnosti, abychom mohli být ještě více znechuceni životem a agresivitou okolí.

Jistě, nepopírám, že ekonomika určitý propad zaznamenala, ale nedělala bych z toho takovou tragédii. Vzhledem ke krachu firem, které nebyly na tuto situaci připraveny, se dalo očekávat, že nezaměstnanost vzroste, jelikož nejvíce se hospodářská krize dotkla firem navázaných (přímo či nepřímo) na stavebnictví, které představuje „základní stavební kámen“ ekonomického růstu. Na druhou stranu si připusťme, že míra nezaměstnanosti v ČR nikdy nebyla na úrovni tzv. přirozené míry nezaměstnanosti, za kterou je považována hodnota 4 – 5 %, což je pro Českou republiku pouhé zbožné přání.

Ale zpět k věci. Dnes bych se ráda vyjádřila k článku Česká ekonomika se přehoupla do nového hospodářského cyklu s růstovým potenciálem uvedeného na portále CFO, který je mimochodem skvělý. Domnívám se totiž, že česká ekonomika je v novém růstovém cyklu již od roku 2010, jelikož osobně považuji za základní ukazatel hodnotící hospodaření země HDP, jelikož odráží ekonomickou činnost jejích subjektů (obyvatel, firem a ostatních institucí)

Z níže uvedeného grafu je tedy patrné, že po počátečním šoku, který v roce 2009 způsobil téměř 90 mil. Kč pokles HDP, se ekonomika o rok později probrala a začala růst. Samozřejmě se v prvních letech nejednalo o žádné velké skoky (41 – 42 mil. Kč), ale již v roce 2012 se dalo hovořit o poměrně slušném ekonomickém vývoji s výhledem dlouhodobého růstu. Od roku 2008, kdy propukla hospodářská krize, do minulého roku (který v sobě však nezahrnuje saldo vývozu a dovozu) vzrostla hodnota hrubého domácího produktu o 3,26 %, tj. o více než 125 mil. Kč, a to je dle mého názoru důkazem dlouhodobého růstu české ekonomiky i přes hospodářskou krizi.

 

Graf 1: Vývoj HDP v letech 2008 – 2014
Zdroj: ČSÚ

 

Dle mého názoru se nevzdělaná média s odbornou veřejností, která jim šla ráda na ruku, dívala na celou věc z krátkodobého hlediska (což je základní chyba ekonoma), a tím dezinformovala českou veřejnost, která propadla panice. Protože již v základech makroekonomie je uváděno, že hospodářský cyklus prochází vzestupy a pády, a to v určitých časových intervalech dlouhodobého charakteru. Z toho vyplývá, že když ekonomika začne padat dolů, je jen velmi brzkou otázkou času, kdy opět poroste. A ona poroste, ať si každý myslí a vykládá, co chce. A tak je také nutné na vývoj ekonomiky nahlížet, ale především si vyhledávat informace a ne slepě věřit médiím, která jsou všechno jiná než nezávislá a na úrovni.

Druhou stránkou věci je fakt, že jsme na tom ani v době hospodářské krize nebyli až tak špatně. Samozřejmě existují výjimky, ale ruku na srdce (a nebuďme prosím pokrytci), kdo z nás si skutečně musel v dané době lidově řečeno utrhnout od huby. Řekla bych, že nikdo. Možná jsme byli nuceni omezit nákup cipovin, bez kterých se s přehledem obejdeme, ale určitě jsme nebojovali o přežití s životním minimem.

Ostatně níže uvedený Graf 2 dokládá, že jsme spotřební výdaje neomezovali, spíše naopak – v průměru jsme ročně navýšili výdaje o více než 30 mil. Kč. Ale abych byla fér, stát se zrovna také dvakrát neomezoval (v průměru se roční výdaj navýšil o téměř 13 mil. Kč), byť v některých letech skutečně došlo k poklesu výdajů, stejně jako neziskové organizace, i když u nich se roční výdaj v průměru navýšil o „pouhých“ 341 mil. Kč.

 

 

Graf 2: Vývoj spotřeby domácností, vlád a neziskových organizací
Zdroj: ČSÚ

Takže, kde byla ta krize? Ne, nedělám si srandu. Ale když se nad tím zamyslíte a ohlédnete se zpět, skutečně si myslíte, že nemohlo (nemůže) být hůř? Řekla bych, že ano.

 

 

 

Fastfin